Logo

Kafferistning: Lysristet, mellemristet eller mørkristet kaffe?

Du er med garanti stødt på begreberne før, men hvad betyder det, når din kaffe er lysristet, mellemristet eller mørkristet? Og hvilken betydning har ristningen af kaffen på smagen? 

En kop kaffe bliver ikke nødvendigvis serveret, som den gjorde for få år tilbage. Dengang var en kop kaffe nemlig ofte lig med den klassiske kop filterkaffe, der bliver brygget på kaffemaskinen. Vi og alle andre danskere er stadig utrolig glade for den traditionelle kop kaffe, men i dag er kaffe en hel verden i sig selv, og er man kaffeentusiaster, som vi er her hos Merrild Lavazza, er der ikke noget bedre end at nørde det helt ned til hver enkelt kaffebønne. 

 

Men for mange kan det også virke uoverskueligt at tage stilling til, hvilken kaffe der skal i maskinen. For ligesom med så mange andre ting kan mange muligheder forvirre mere, end det gavner. Men én ting er helt sikkert: Det er en god investering at bruge tiden på at sætte sig ind i de forskellige typer kaffe, så man får en kaffe, der opfylder alles behov. I denne artikel vil vi gøre dig lidt klogere på processen, og hvilken betydning ristningen har for smagen.

 

Få 5 gode grunde til, at en god kaffeløsning er alle pengene værd 

Hvad betyder kafferistning?

Lidt firkantet sagt er kafferistningen med til at bestemme, hvordan din kaffe kommer til at smage. Men ud over ristningen af kaffebønnerne har dyrkningsstedet, efterbehandlingen efter høsten, transporten af kaffen og ikke mindst tilberedningen af din kaffe også betydning for, hvordan din kop kaffe kommer til at smage. Man kan sige, at kaffe er lidt ligesom vin på det punkt; ligesom druer er alle kaffebønner forskellige, og smagen kan svinge, alt efter hvilket land kaffebønnerne kommer fra, samt hvilken sæson og hvilket år de kommer fra. 

 

Når producenter skal til at riste kaffen, skal de tage højde for alt dette, for det kan være få sekunder i ristningen, der gør, at en ellers perfekt bønne bliver til en ødelagt bønne – og det kan smages på kaffen, når den bliver serveret. 

 

Som du måske fornemmer, er kafferistningen altså en hel videnskab i sig selv, og derfor er det også lidt af et arbejde for kafferisteren at få kaffebønnerne til at smage helt ens. Ikke nok med, at det kræver perfektion og snilde. Det kræver også en hel del viden om kaffebønnerne – konsekvensen kan nemlig være, at kaffen ellers ikke kommer til at smage ens.

 

Lysristet kaffe

Det kommer nok ikke som en overraskelse, når vi fortæller dig, at de lysristede kaffebønner har en lys farve. Den lyse farve er et resultat af, at bønnerne ikke har fået nær så meget varme og derfor kun er blevet ristet en smule. Hvis dine kaffebønner er lysristede, vil kaffen få en mild og syrlig smag. Lysristet kaffe har det højeste koffeinindhold sammenlignet med mellemristet og mørkristet kaffe.

Mellemristet kaffe

En mellemristet kaffebønne ristes i lidt længere tid end den lysristede kaffebønne. Derfor får kaffebønnen naturligvis også en lidt mørkere farve, end når den lysristes. Når man mellemrister kaffebønnerne, får man en noget mere fyldig og balanceret smag, som har en let syre og bitterhed. 

Mørkristet kaffe

Snakker vi om en mørkristet kaffe, vil kaffebønnerne få en næsten sort farve, fordi de er blevet ristet i noget længere tid end ved både den lysristede og den mellemristede proces. Kaffebønnens naturlige syre er næsten helt forsvundet og er til gengæld erstattet af bitre smagsnuancer og aromaer. Den kraftige smag gør, at mørkristet kaffe er velegnet til alle typer espressomaskiner, der laver de populære espressobaserede kaffedrikke som cappuccino og caffe latte.

Vælg en kafferistning, der passer til dit behov

Og hvilken kafferistning skal du så vælge til din kaffeløsning? Det kommer naturligvis an på, om du mest er til den syrlige og milde lysristede kaffe, den balancerede mellemristede kaffe, eller om du bedst kan lide at drikke den mere bitre og mørke mørkristede kaffe. 

 

En tommelfingerregel er dog, at lysristet kaffe mest er til de kaffedrikkere, der bedst kan lide en kop sort kaffe, som gerne må have en smule syre i sig. Vi anbefaler en mellemristet kaffe til dem, der godt kan lide en kop sort kaffe, hvor smagen ikke er syrlig, men i stedet mere balanceret og har en anelse bitterhed i eftersmagen. 

 

En mørkristet kaffe er på grund af den intense og kraftige smag ideel til espresso, herunder også espressobaserede kaffedrikke som cappuccino og caffe latte. I dag har mange fuldautomatiske espressomaskiner dog gerne to eller flere beholdere til kaffebønner. Det betyder, at du altså kan have to forskellige typer kaffe i din maskine – fx lysristede kaffebønner til den sorte kaffe og mørkristede kaffebønner til de espressobaserede kaffedrikke. 

Er du stadig i tvivl om, hvilken kaffe du skal vælge?

Er du stadig i tvivl om, hvilken ristning du skal vælge? Hos Merrild Lavazza er vi kaffeeksperter, og vi hjælper dig gerne med at finde den rigtige kaffe, som alle, der bruger kaffemaskinen, kan lide. Du kan booke en uforpligtende kaffesmagning ved at udfylde formularen på vores kontaktside.

 

Kontakt os her


Læs også disse artikler:

Del 1: Kaffens historie

I del 1 i Nørdens Kafferejse dykker vi ned i kaffens historie. At kende kaffens historie giver dig en unik mulighed for at vise dine gæster, at du forstår dig på kaffe. 

Læs om kaffens historie her

¡Tierra! – kaffe der bidrager til en bedre verden 

Projektet ¡Tierra! startede i 2002 for at forbedre levevilkår, social udvikling og økonomisk vækst blandt kaffefarmere.

Læs om Tierra her

Det Bæredygtige Kaffetræ

Sådan gør du din køkken-profil mere bæredygtig: Gør det klimavenligt, tag socialt ansvar, bevar regnskoven og skån jordbruget.

Læs artiklen her

 


 

logo
bean

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan får jeg reservedele?

Ring eller mail:

Telefon:+45 63 103 103
Email: kundeservice@lavazza.com

Hvordan kontakter jeg jer?

Du kan kontakte os her:

Telefon:+45 63 103 103
Email: kundeservice@lavazza.com

Vi har åbent mandag-torsdag kl. 08.00 - 16.00, og fredag fra 08.00 - 15.30.

Er det jer, der sælger den originale Merrild kaffe?

Ja, det er os der har den velkendte Merrild-kaffe i sortiment

Vi har både formalet kaffe, hele bønner og instant kaffe. Og vi kan også tilbyde økologisk og bæredygtig Merrild kaffe.

Sælger I kaffeautomater?

Ja, vi har et bredt udvalg af kaffeautomater

Vi har et sortiment, der dækker et bredt behov:

 - Espresso: manuel, fuldautomatisk, BLUE - lille men med stor smag

 - Filter: løsninger til filterbønner og filterbryg

 - Instant: hurtige kaffeløsninger uden at gå på krompomis med smagen

Bliv klogere på vores løsninger her.

Hvor lang tid tager levering?

Hvis du bestiller inden kl. 12.00, modtager du dine varer inden for 2 hverdage.

Sælger I også te?

Ja, det gør vi

Vi har den helt fantastiske Whittington te i sortiment - bliv inspireret.

Du finder også et bredt og velsmagende sortiment af Lipton teer hos os - kig med her.