Logo

Koffein i kaffe – hvad betyder det for medarbejdernes ydeevne?

 

Koffein. Mange af os har brug for det om morgenen. Mange af os kan faktisk ikke fungere uden koffein i kaffen til at vågne. Det samme gælder også på arbejdet, hvor kaffen er med til at gøre, at vi kan klare os igennem arbejdsdagen uden at være alt for dvaske. Du sidder sikkert også med en kop lige nu, mens du læser det her.

Når det kommer til kaffe, har den en stor sammenhæng med arbejde. Den bliver fundet frem til møderne, der bliver sludret over den ved frokostbordet, og så opkvikker den medarbejderne på grund af koffeinen i kaffen. Kaffepausen er en selvfølge på arbejdspladsen, hvor der er en helt særlig kaffekultur, som har stor betydning for medarbejderne. 

Ud over at øge medarbejdertilfredsheden vidste du så godt, at koffein i kaffe kan en positiv effekt på dine medarbejderes ydeevne og arbejdsindsats? Læs med her for at blive klogere på, hvad koffein er, hvordan koffein virker i kroppen, og hvor meget koffein kan betyde for effektiviteten på arbejdet. 

Hvad er koffein?

Koffein er et naturligt stof, der findes i et bredt udvalg af drikkevarer, hvor kaffe nok er den mest udbredte. Dog findes det også i te, cola, energidrikke og i mindre grad i kakao. Det har en opkvikkende effekt på kroppen, og derfor drikker mange det om morgenen for at vågne eller sidst på eftermiddagen for at holde sig i gang. 

Hvor meget koffein der er i kaffe, varierer fra bønne til bønne, producent til producent og ikke mindst brygningsmetoden, men i en almindelig kop filterkaffe på 125 ml er der ca. 85 mg koffein. Ifølge sundhed.dk er et normalt dagligt koffeinindtag for en almindelig kaffedrikker på omkring 300-400 mg koffein, hvilket svarer til 3,5-4,5 kopper kaffe. 

Hvordan virker koffein i kroppen?

Vi ved alle, at kaffe har en opkvikkende effekt. Det skyldes som sagt koffeinen i kaffen, som stimulerer centralnervesystemet og adrenalinproduktionen samt påvirker udskillelsen af dopamin.

Men hvilken positiv effekt har koffein i kaffen mere nøjagtigt i kroppen? Ved et normalt indtag på maksimalt 400 mg koffein fra kaffen kan det ifølge sundhed.dk: 

  • påvirke søvnen og gøre en mindre udmattet

  • give en følelse af bedre velvære og humør

  • have en stimulerende effekt på hjernen, der virker opkvikkende, så du bliver mere opmærksom og årvågen

  • påvirke fysiske præstationer og øge udholdenhed. 

Koffein i kaffe har altså en præstationsfremmende effekt, som før 2004 var på dopinglisten i idrætsverdenen. Det er vigtigt at understrege, at det er meget forskelligt, hvordan den enkelte påvirkes af koffein, og hvor vant til koffein man er. En kop kaffe kan derfor gøre en stor forskel for Svend, men ikke for Lone, der skal have to kopper for at føle den samme effekt. 

Koffein i kaffe – derfor er det en gevinst for arbejdspladsen

Kaffe er den drik på verdensplan, der samler flest mennesker, og her er arbejdspladsen ingen undtagelse. Vi bruger den nemlig i en social kontekst på arbejdet, hvor vi kommer hinanden ved, får en lille pause fra hverdagens opgaver og lige får det ekstra skud energi, vi mangler fra koffein i kaffen. Kaffen er altså et samlingspunkt i det hele taget, som giver fornyet mental energi. Det er derfor ikke mærkeligt, hvordan kaffe på flere arbejdspladser kan være det store samtaleemne –især hvis den er ringe.

Derudover har koffeinen i kaffe den opkvikkende effekt, som gør, at medarbejderne fokuserer lidt bedre, og produktiviteten øges. Det er bl.a. årsagen til, at mange overhovedet begynder at drikke kaffe, da kaffens koffeinindhold giver energien til at holde sig i gang. Det tager kun koffeinen få minutter at blive optaget i blodet, hvorefter medarbejderne har energi i flere timer. Koffeinen i kaffen er for mange således en nødvendighed for mange for at klare en normal arbejdsdag fra 08.00-16.00.

Kaffen er derfor en højt værdsat medarbejdergode, som faktisk kan have en positiv indflydelse, der vil ses på flere parametre. Det kan være alt fra medarbejdermotivation, sygefraværet, dedikation og som allerede nævnt effektivitet. 

Det gør det til en god idé at investere i en kaffeløsning, der netop giver medarbejderne mulighed for at få deres daglige koffeinindtag, og som danner det sociale samlings- og udgangspunkt for øget arbejdsglæde. Med andre ord er der mange gode grunde til, at en investering i koffein i kaffen er en stor gevinst for en lang række arbejdspladser.

Oprethold den høje effektivitet med den rette kaffeløsning 

Hvis kaffe er det store samtaleemne på din arbejdsplads – og ikke på den gode måde – hvorfor så ikke forkæle dine medarbejdere med den rette kaffeløsning, så de kan opretholde den høje effektivitet, det gode arbejdsmiljø og medarbejdertrivslen? For kaffe er ikke bare kaffe, og du skal ikke undervurdere koffeinen i kaffen for dine medarbejdere.

Vores dygtige konsulenter hjælper dig gerne med at finde en løsning, så dine medarbejdere kan have en god væskebalance og højt energiniveau på grund af koffeinen i kaffen. Vi har mange løsninger til både kontor og kantine, restauranter og caféer, hotel og konferencer samt produktionsvirksomheder. Tag kontakt til os, så vi kan finde den perfekte kaffemaskine til dig. 


Læs også disse artikler:

Del 1: Kaffens historie

I del 1 i Nørdens Kafferejse dykker vi ned i kaffens historie. At kende kaffens historie giver dig en unik mulighed for at vise dine gæster, at du forstår dig på kaffe. 

Læs om kaffens historie her

¡Tierra! – kaffe der bidrager til en bedre verden 

Projektet ¡Tierra! startede i 2002 for at forbedre levevilkår, social udvikling og økonomisk vækst blandt kaffefarmere.

Læs om Tierra her

 


 

logo
bean

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan får jeg reservedele?

Ring eller mail:

Telefon:+45 63 103 103
Email: kundeservice@lavazza.com

Hvordan kontakter jeg jer?

Du kan kontakte os her:

Telefon:+45 63 103 103
Email: kundeservice@lavazza.com

Vi har åbent mandag-torsdag kl. 08.00 - 16.00, og fredag fra 08.00 - 15.30.

Er det jer, der sælger den originale Merrild kaffe?

Ja, det er os der har den velkendte Merrild-kaffe i sortiment

Vi har både formalet kaffe, hele bønner og instant kaffe. Og vi kan også tilbyde økologisk og bæredygtig Merrild kaffe.

Sælger I kaffeautomater?

Ja, vi har et bredt udvalg af kaffeautomater

Vi har et sortiment, der dækker et bredt behov:

 - Espresso: manuel, fuldautomatisk, BLUE - lille men med stor smag

 - Filter: løsninger til filterbønner og filterbryg

 - Instant: hurtige kaffeløsninger uden at gå på krompomis med smagen

Bliv klogere på vores løsninger her.

Hvor lang tid tager levering?

Hvis du bestiller inden kl. 12.00, modtager du dine varer inden for 2 hverdage.

Sælger I også te?

Ja, det gør vi

Vi har den helt fantastiske Whittington te i sortiment - bliv inspireret.

Du finder også et bredt og velsmagende sortiment af Lipton teer hos os - kig med her.