Logo

Det kan du bruge dit brugte kaffegrums til

Vi danskere er et af de folkefærd, der indtager mest kaffe på verdensplan. Hver dansker forbruger i gennemsnit op mod 9 kg kaffe om året, og som du nok kan regne ud, bliver det til en del kaffegrums, der oftest bare ryger i skraldespanden. Den gode nyhed er, at kaffegrums er godt for en lang række ting og derfor supernemt at genbruge. Den grynede masse indeholder nemlig en masse næringsstoffer, der gør det oplagt til f.eks. scrubs og gødning. 

Kender du til alle grumsets genanvendelsesmuligheder? Hvis ikke, får du her en håndfuld tips til, hvad kaffegrums kan bruges til.

 

Brug kaffegrums som gødning

Hvis du har en have eller en masse stueplanter, der godt kunne bruge lidt ekstra kærlighed og næring, er kaffegrums en billig og effektiv gødning. Det indeholder bl.a. kvælstofferne potassium og fosfor, som planterne rigtig godt kan lide. Særligt surbundsplanter og mange grøntsager er glade for kaffegrums.  

Du skal dog være opmærksom på, at meget fintmalet kaffe kan danne en tæt barriere, som vandet ikke kan trænge igennem. Derfor skal du, hvis du bruger grums fra f.eks. espresso, sørge for kun at stryge det i et meget tyndt lag og fordele det grundigt, så det ikke samler sig. Grums fra stempelkandekaffe er oplagt, da det er meget groftmalet. 

Desuden kan særligt unge frø og planter ikke tåle for meget koffein, så brug det med omtanke.

Sunde næringsstoffer til kompostbunken

Kaffegrums er et organisk materiale, der nedbrydes let og bidrager med mange gode næringsstoffer. Derfor er det et vidundermiddel til kompostbunken, hvis det blandes med andre organiske materialer som f.eks. aviser, træspåner, blade og nedfaldsæbler. Ved at blande tingene sammen opnår du en kompost med god balance, som kan bruges i haven.

Fjern grim lugt med kaffegrums

Hvis du er typen, der helst undgår at hakke løg, hvidløg og andre madvarer med kraftig lugt, vil du nok blive glad for dette tip. Kaffegrums er nemlig en vidunderlig lugtfjerner, som du kan bruge på flere måder. 

  • Du kan vaske hænderne i vand og kaffegrums for at fjerne lugt fra f.eks. hvidløg.

  • En skefuld grums i en skål i køleskabet tager lugten fra madvarer.

  • Tørret kaffegrums i en sok er den perfekte opfrisker til et par sure sko.

Få blød hud med eksfolierende kaffe-scrub

En af de mest populære og udbredte genanvendelsesmetoder til kafferester er hjemmelavet kaffe-scrub. Der findes et hav af opskrifter på nettet, som du let kan Google dig frem til, men her kommer vores bud på en opskrift: 

  • 6 spsk. tørret kaffegrums

  • 6 spsk. rørsukker

  • 3 spsk. kokosolie

Bland alle ingredienserne sammen, og brug scrubben til at eksfoliere huden, når du er i bad. Scrubben kan puttes i en lufttæt beholder og opbevares i køleskabet for at forlænge holdbarheden. Det er vigtigt, at du sørger for at tørre grumset, før du bruger det i en scrub, hvis du gerne vil have det til at holde længere – ellers kan det nemlig hurtigt mugne. 

Kaffegrums kan tørres ved lave temperaturer i ovnen eller lufttørre på et stykke bagepapir i en lun stue nær en radiator eller lignende. Du kan opbevare tørret grums i en bøtte eller et glas med låg og bruge det efter behov.

Effektivt mod dræbersnegle, myrer og hvepse

Hvis der er noget, dræbersnegle og myrer ikke bryder sig om, er det koffein. Og lige netop koffein er en af de ting, kafferester indeholder en del af. Strø et tyndt lag ud på jorden, og puf – så er de væk! 

Du kan også bruge det til at holde hvepse væk fra terrassen ved at brænde tørret kaffegrums af. Dæk et ildfast fad til med sølvpapir, og fyld tørret grums i, som du sætter ild til. Lugten sørger for, at hvepsene holder sig langt væk, og I kan nyde jeres mad og drikkevarer i fred. 

Gør kødet lækkert og mørt 

En skefuld kaffegrums i marinaden til kødet gør underværker for både smag og tekstur. Kaffegrums indeholder en masse gode enzymer, der er med til at mørne kødet, ligesom det tilføjer en dejlig røget smag, uden at kødet kommer til at smage af kaffe.

Loppekur til din bedste ven

Kaffegrums i hundens shampoo er en enorm effektiv loppekur, da lopper afskyr kaffe. Vær dog opmærksom på, at hunden ikke indtager grumset, da hunde ikke kan tåle koffein. 

Skinnende rene gryder og pander

Genstridige pletter og aflejringer på gryder og pander kan du komme til livs med kaffegrums. Tag en grydesvamp, vrid den op med vand, og tilføj en smule grums til gryden eller panden. Så er det bare at skure og skrubbe løs, til pletterne er væk. Du skal dog være varsom på non stick-overflader som teflon, da grumset kan give ridser. 

Bæredygtig kaffekultur

Genanvendelse af kaffegrums er bare ét skridt på vejen mod en mere bæredygtig kaffekultur. Er I som virksomhed interesserede i at gøre endnu mere, kan I lige her læse vores indlæg om, hvordan I gør virksomhedskaffen mere bæredygtig.

 


Læs også disse artikler:

Del 1: Kaffens historie

I del 1 i Nørdens Kafferejse dykker vi ned i kaffens historie. At kende kaffens historie giver dig en unik mulighed for at vise dine gæster, at du forstår dig på kaffe. 

Læs om kaffens historie her

¡Tierra! – kaffe der bidrager til en bedre verden 

Projektet ¡Tierra! startede i 2002 for at forbedre levevilkår, social udvikling og økonomisk vækst blandt kaffefarmere.

Læs om Tierra her

Det Bæredygtige Kaffetræ

Sådan gør du din køkken-profil mere bæredygtig: Gør det klimavenligt, tag socialt ansvar, bevar regnskoven og skån jordbruget.

Læs artiklen her

 


 

logo
bean

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan får jeg reservedele?

Ring eller mail:

Telefon:+45 63 103 103
Email: kundeservice@lavazza.com

Hvordan kontakter jeg jer?

Du kan kontakte os her:

Telefon:+45 63 103 103
Email: kundeservice@lavazza.com

Vi har åbent mandag-torsdag kl. 08.00 - 16.00, og fredag fra 08.00 - 15.30.

Er det jer, der sælger den originale Merrild kaffe?

Ja, det er os der har den velkendte Merrild-kaffe i sortiment

Vi har både formalet kaffe, hele bønner og instant kaffe. Og vi kan også tilbyde økologisk og bæredygtig Merrild kaffe.

Sælger I kaffeautomater?

Ja, vi har et bredt udvalg af kaffeautomater

Vi har et sortiment, der dækker et bredt behov:

 - Espresso: manuel, fuldautomatisk, BLUE - lille men med stor smag

 - Filter: løsninger til filterbønner og filterbryg

 - Instant: hurtige kaffeløsninger uden at gå på krompomis med smagen

Bliv klogere på vores løsninger her.

Hvor lang tid tager levering?

Hvis du bestiller inden kl. 12.00, modtager du dine varer inden for 2 hverdage.

Sælger I også te?

Ja, det gør vi

Vi har den helt fantastiske Whittington te i sortiment - bliv inspireret.

Du finder også et bredt og velsmagende sortiment af Lipton teer hos os - kig med her.