Vi danskere er et af de folkefærd, der indtager mest kaffe på verdensplan. Hver dansker forbruger i gennemsnit op mod 9 kg kaffe om året, og som du nok kan regne ud, bliver det til en del kaffegrums, der oftest bare ryger i skraldespanden.
Den gode nyhed er, at kaffegrums er godt for en lang række ting og derfor supernemt at genbruge. Den grynede masse indeholder nemlig en masse næringsstoffer, der gør det oplagt til f.eks. scrubs og gødning.
Kender du til alle grumsets genanvendelsesmuligheder? Hvis ikke, får du her en håndfuld tips til, hvad kaffegrums kan bruges til.
Hvis du har en have eller en masse stueplanter, der godt kunne bruge lidt ekstra kærlighed og næring, er kaffegrums en billig og effektiv gødning. Det indeholder bl.a. kvælstofferne potassium og fosfor, som planterne rigtig godt kan lide. Særligt surbundsplanter og mange grøntsager er glade for kaffegrums.
Du skal dog være opmærksom på, at meget fintmalet kaffe kan danne en tæt barriere, som vandet ikke kan trænge igennem. Derfor skal du, hvis du bruger grums fra f.eks. espresso, sørge for kun at stryge det i et meget tyndt lag og fordele det grundigt, så det ikke samler sig. Grums fra stempelkandekaffe er oplagt, da det er meget groftmalet.
Desuden kan særligt unge frø og planter ikke tåle for meget koffein, så brug det med omtanke.
Kaffegrums er et organisk materiale, der nedbrydes let og bidrager med mange gode næringsstoffer. Derfor er det et vidundermiddel til kompostbunken, hvis det blandes med andre organiske materialer som f.eks. aviser, træspåner, blade og nedfaldsæbler. Ved at blande tingene sammen opnår du en kompost med god balance, som kan bruges i haven.
Hvis du er typen, der helst undgår at hakke løg, hvidløg og andre madvarer med kraftig lugt, vil du nok blive glad for dette tip. Kaffegrums er nemlig en vidunderlig lugtfjerner, som du kan bruge på flere måder.
Du kan vaske hænderne i vand og kaffegrums for at fjerne lugt fra f.eks. hvidløg.
En skefuld grums i en skål i køleskabet tager lugten fra madvarer.
Tørret kaffegrums i en sok er den perfekte opfrisker til et par sure sko.
En af de mest populære og udbredte genanvendelsesmetoder til kafferester er hjemmelavet kaffe-scrub. Der findes et hav af opskrifter på nettet, som du let kan Google dig frem til, men her kommer vores bud på en opskrift:
6 spsk. tørret kaffegrums
6 spsk. rørsukker
3 spsk. kokosolie
Bland alle ingredienserne sammen, og brug scrubben til at eksfoliere huden, når du er i bad. Scrubben kan puttes i en lufttæt beholder og opbevares i køleskabet for at forlænge holdbarheden. Det er vigtigt, at du sørger for at tørre grumset, før du bruger det i en scrub, hvis du gerne vil have det til at holde længere – ellers kan det nemlig hurtigt mugne.
Kaffegrums kan tørres ved lave temperaturer i ovnen eller lufttørre på et stykke bagepapir i en lun stue nær en radiator eller lignende. Du kan opbevare tørret grums i en bøtte eller et glas med låg og bruge det efter behov.
Hvis der er noget, dræbersnegle og myrer ikke bryder sig om, er det koffein. Og lige netop koffein er en af de ting, kafferester indeholder en del af. Strø et tyndt lag ud på jorden, og puf – så er de væk!
Du kan også bruge det til at holde hvepse væk fra terrassen ved at brænde tørret kaffegrums af. Dæk et ildfast fad til med sølvpapir, og fyld tørret grums i, som du sætter ild til. Lugten sørger for, at hvepsene holder sig langt væk, og I kan nyde jeres mad og drikkevarer i fred.
En skefuld kaffegrums i marinaden til kødet gør underværker for både smag og tekstur. Kaffegrums indeholder en masse gode enzymer, der er med til at mørne kødet, ligesom det tilføjer en dejlig røget smag, uden at kødet kommer til at smage af kaffe.
Kaffegrums i hundens shampoo er en enorm effektiv loppekur, da lopper afskyr kaffe. Vær dog opmærksom på, at hunden ikke indtager grumset, da hunde ikke kan tåle koffein.
Genstridige pletter og aflejringer på gryder og pander kan du komme til livs med kaffegrums. Tag en grydesvamp, vrid den op med vand, og tilføj en smule grums til gryden eller panden. Så er det bare at skure og skrubbe løs, til pletterne er væk. Du skal dog være varsom på non stick-overflader som teflon, da grumset kan give ridser.
Genanvendelse af kaffegrums er bare ét skridt på vejen mod en mere bæredygtig kaffekultur. Er I som virksomhed interesserede i at gøre endnu mere, kan I læse vores indlæg om, hvordan I gør virksomhedskaffen mere bæredygtig.
I del 1 i Nørdens Kafferejse dykker vi ned i kaffens historie. At kende kaffens historie giver dig en unik mulighed for at vise dine gæster, at du forstår dig på kaffe.
Projektet ¡Tierra! startede i 2002 for at forbedre levevilkår, social udvikling og økonomisk vækst blandt kaffefarmere.
Ingen salg – kun god viden.
Telefon:+45 63 103 103
Email: kundeservice@lavazza.com
Telefon:+45 63 103 103
Email: kundeservice@lavazza.com
Vi har åbent mandag-torsdag kl. 08.00 - 16.00, og fredag fra 08.00 - 15.30.
Vi har både formalet kaffe, hele bønner og instant kaffe. Og vi kan også tilbyde økologisk og bæredygtig Merrild kaffe.
Vi har et sortiment, der dækker et bredt behov:
- Espresso: manuel, fuldautomatisk, BLUE - lille men med stor smag
- Filter: løsninger til filterbønner og filterbryg
- Instant: hurtige kaffeløsninger uden at gå på krompomis med smagen
Vi har den helt fantastiske Whittington te i sortiment
Du finder også et bredt og velsmagende sortiment af Lipton teer hos os