Logo

Stempelkaffeguide: Sådan laver du stempelkaffe på arbejdspladsen

Vi danskere elsker kaffe – også på arbejdspladsen. På mange kontorer består den daglige dosis sort guld dog stadig af en gang billig formalet kaffe, som er brygget på en gammel filterkaffemaskine, der ikke er blevet afkalket i over et år. Resultatet? En rigtig bitter kop kaffe. 

Filterkaffe kan være utrolig lækkert, hvis du vælger en ordentlig kaffe med den rigtige grovhed, og er desuden en meget populær bryggemetode, når der skal brygges til mange mennesker. I dette blogindlæg vil vi dog forsøge at beskrive, hvordan du kan supplere den almindelige kaffebrygning med luksuskaffe fra stempelkande. Og at det faktisk ikke er så svært at lave, som mange tror. 

I indlægget får du også en trin-for-trin-guide til, hvordan man laver stempelkaffe, hvor vi besvarer spørgsmål som: 

 • hvor længe skal stempelkaffe trække? 

 • hvad er den rette stempelkaffedosering? 

 • hvordan laver man den bedste stempelkaffe?

 • hvad er de bedste bønner til stempelkaffe?

 

Hvad er stempelkaffe? 

Stempelkaffe er kaffe, der brygges på en stempelkande. Derfor omtales det også som stempelkandekaffe. En stempelkande er typisk lavet af glas eller plastik, og på toppen er der et låg med et indbygget filter, selve stemplet, der presses ned over den malede kaffe, når kaffen har trukket længe nok. 

Fordi kaffen brygges uden filter, bevares de naturlige olier fra bønnerne, hvilket gør smagen mere rund end ved mange andre bryggemetoder. Desuden er det en af de mest bæredygtige bryggemetoder.

Hvorfor skal du vælge stempelkaffe frem for andre bryggemetoder? 

Som med så meget andet er kaffe en meget subjektiv ting, og præferencerne varierer fra person til person. For nogle er smagen vigtig, mens det for andre bare skal gå stærkt. Stempelkaffe er dog en af danskernes foretrukne metoder til kaffebrygning, især når der kommer gæster – og med god grund. 

Selve bryggemetoden er simpel, og når du først har den inde under huden, vil du opleve, hvor nemt det er. Derudover har stempelkaffe, også kaldet “french press”, en rund, lækker og luksuriøs smagsprofil, som de fleste kaffenydere elsker, uanset om de tilføjer mælk eller ej.

Hvordan laver man stempelkaffe?

Kaffen laves ved hjælp af en helt specifik bryggemetode på en stempelkande. Stempelkander fås i forskellige størrelser, de største med plads til 12 kopper kaffe. I denne guide til at brygge den perfekte kande stempelkaffe tager vi udgangspunkt i denne størrelse.

 1. Første skridt til en god kande stempelkaffe er at kværne bønnerne i den rigtige grovhed. Bønnerne skal kværnes relativt groft, når de skal bruges til stempelkande, så kaffegrumset ikke sætter sig fast i filteret. 

Vi anbefaler, at du kværner hele kaffebønner i en god kaffekværn, men du kan også købe grovformalet kaffe. Fordelen ved en kværn er, at du kan forudindstille den til at kværne præcis den mængde kaffe, som du skal bruge, og i den rette grovhed, så du slipper for at måle og veje – og så får du bare en mere lækker og fyldig kande kaffe, når du bruger friskkværnede bønner. 

Den rette dosering til en stempelkande på 1,5 liter er omkring 81 gram groftkværnede kaffebønner (cirka 7 g kaffe pr. kop). Hæld bønnerne i kanden.

 1. Den ideelle vandtemperatur til kaffe er omkring 93-96 grader, da kogende vand brænder bønnerne og tilføjer en bitter smag. Det bedste tip er at lade kedlen eller gryden med vand stå i et par minutter, efter at vandet har kogt, så det når at falde et par grader i temperatur. Hæld vandet over kaffen. Du skal bruge 1,5 liter.
   

 2. Sæt et ur til 3,5-4 minutter, og lad kaffen trække, til uret ringer.
   

 3. Bryd overfladen på kaffen med en spiseske ved at røre rundt. Nu synker kaffen til bunds.
   

 4. Fjern det overskydende skum på toppen af kaffen med en ske. 
   

 5. Sæt stemplet på, og pres forsigtigt ned. Stemplet skal gerne være relativt let at trykke ned. Er det for hårdt, er kaffen malet for fint. Falder det nærmest ned af sig selv, er kaffen for grov.
   

 6. Servér kaffen, mens den er varm. Stempelkaffe bør drikkes umiddelbart efter brygning, da brygningen fortsætter, så længe kaffen ligger i bunden af kanden. Ved du, at kaffen ikke skal drikkes med det samme, bør du hælde den i en termokande.

Med denne metode kan du let brygge mange kander på én gang.

Friskbrygget stempelkaffe til møder

Hvis I er en arbejdsplads med over 100 medarbejdere, er det formentlig lidt omfattende at brygge kaffe på stempelkande til hele huset frem for at lade medarbejderne trække deres egen kaffe i en klassisk kaffeautomat. Her kan stempelkaffe være en løsning til de dage eller perioder, hvor I er færre på arbejde (f.eks. i ferieperioder), eller til interne møder eller kundemøder, hvor der skal lidt ekstra luksus på bordet. Ikke bare smager og dufter det godt; det er også en utrolig æstetisk løsning. At kunne se den friskbryggede kaffe gennem glaskanden er en lækker detalje til bordet. 

Stempelkandekaffe er en af de foretrukne metoder til at brygge kaffe i hjemmet, så hvorfor ikke på arbejdspladsen? 

Hvilken stempelkande er bedst? 

Der findes mange stempelkander til brygning af stempelkaffe, men den mest populære er Bodum Chambord, der nærmest er blevet synonym med stempelkaffe i store dele af verden og ikonisk for det danske brand. De fleste brands, der producerer kaffetilbehør, har dog en stempelkande, så du kan vælge lige den, som du bedst kan lide. 

Mangler du en kaffeløsning til arbejdspladsen? 

Du kan booke en gratis og uforpligtende konsultation med en af vores kaffespecialister, hvis I mangler en kaffeløsning til din arbejdsplads. Vi kan levere komplette løsninger, men I kan også nøjes med at lade os stå for kaffen, hvis I allerede har en løsning, som I er glade for. 

 


Læs også disse artikler:

Del 1: Kaffens historie

I del 1 i Nørdens Kafferejse dykker vi ned i kaffens historie. At kende kaffens historie giver dig en unik mulighed for at vise dine gæster, at du forstår dig på kaffe. 

Læs om kaffens historie her

¡Tierra! – kaffe der bidrager til en bedre verden 

Projektet ¡Tierra! startede i 2002 for at forbedre levevilkår, social udvikling og økonomisk vækst blandt kaffefarmere.

Læs om Tierra her

Det Bæredygtige Kaffetræ

Sådan gør du din køkken-profil mere bæredygtig: Gør det klimavenligt, tag socialt ansvar, bevar regnskoven og skån jordbruget.

Læs artiklen her

 


 

logo
bean

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan får jeg reservedele?

Ring eller mail:

Telefon:+45 63 103 103
Email: kundeservice@lavazza.com

Hvordan kontakter jeg jer?

Du kan kontakte os her:

Telefon:+45 63 103 103
Email: kundeservice@lavazza.com

Vi har åbent mandag-torsdag kl. 08.00 - 16.00, og fredag fra 08.00 - 15.30.

Er det jer, der sælger den originale Merrild kaffe?

Ja, det er os der har den velkendte Merrild-kaffe i sortiment

Vi har både formalet kaffe, hele bønner og instant kaffe. Og vi kan også tilbyde økologisk og bæredygtig Merrild kaffe.

Sælger I kaffeautomater?

Ja, vi har et bredt udvalg af kaffeautomater

Vi har et sortiment, der dækker et bredt behov:

 - Espresso: manuel, fuldautomatisk, BLUE - lille men med stor smag

 - Filter: løsninger til filterbønner og filterbryg

 - Instant: hurtige kaffeløsninger uden at gå på krompomis med smagen

Bliv klogere på vores løsninger her.

Hvor lang tid tager levering?

Hvis du bestiller inden kl. 12.00, modtager du dine varer inden for 2 hverdage.

Sælger I også te?

Ja, det gør vi

Vi har den helt fantastiske Whittington te i sortiment - bliv inspireret.

Du finder også et bredt og velsmagende sortiment af Lipton teer hos os - kig med her.