Logo

7 gode råd, når du brygger kaffe

 

Hvad er den bedste måde at brygge kaffe på? Det er der delte meninger om, men der er flere tiltag, du kan gøre dig for at sikre dig en ordentligt brygget kop kaffe. Om kaffen er god, handler først og fremmest om, om den er brygget korrekt. 

 

I det her indlæg giver vi dig syv gode råd til, hvordan du brygger den perfekte kop kaffe – hver gang. Det er nemme og enkle råd, du og dine medarbejdere kan bruge med det samme, når I skal brygge kaffe. 

1. Bryggeudstyret skal altid være helt rent

Uanset hvordan du brygger din kaffe – via en espressomaskine, kaffeautomat, stempelkande eller filterkaffer – skal dit bryggeudstyr altid være helt rent. Ud over at have en stor betydning for hygiejnen vil det også påvirke kaffesmagen. 

Hvis du møder ind til bryggeudstyr med belægning og gammel kaffe, vil du ikke få smagen af en frisk kop kaffe. Derfor skal alle dele af din kaffeløsning være rengjorte. Flere maskiner som espressomaskiner og kaffeautomater kommer med automatiseret kafferengøring, hvor de selv renser eller beder dig om at igangsætte et rengøringsprogram, når det er nødvendigt. 

2. Brug altid frisk, koldt vand

Hvis du virkelig værner om din kaffe og er lidt af en nørd på området, ved du, at vand faktisk har en stor betydning, når du brygger kaffe og derfor også kaffesmagen. Det skyldes bl.a. vores kalkrige jord, som påvirker vandet fra hanen. Du skal altid bruge frisk, koldt vand, da det har færre bakterier i sig samt andre spor fra vandets ophold i rørene eller varmtvandsbeholderen. 

Hvis din virksomhed er lokaliseret et sted med meget hårdt og kalkrigt vand, kan du med fordel investere i et vandfilter. På den måde vil kaffebønnerne virkelig komme til deres ret, når der brygges kaffe.

3. Brug ikke for varmt vand

Når kaffen er kogt, skal du være påpasselig med, at det ikke er for varmt. Kogende vand vil nemlig skolde kaffen, uanset hvilken bryggemetode du vælger – og det vil forringe smagen. 

Dette skulle der gerne være styr på ved kaffemaskiner, hvad enten du laver filterkaffe eller bruger en espressomaskine. Ved stempelkaffe og instantkaffe skal du til gengæld være opmærksom på temperaturen.

 

4. Vælg den rigtige formalede kaffe 

Når du skal brygge kaffe, er det vigtigt, at formalingen er korrekt – og her kommer det an på, hvordan virksomheden brygger sin kaffe.

Vælg den rigtige formaling efter din brygningstype:

  • grov formaling = stempelkande
  • mellem formaling = filterkaffe
  • fin formaling = espresso
  • hele bønner = maskine.

Du skal derfor være obs på, hvordan I vælger at brygge kaffe på din arbejdsplads – og gerne have flere muligheder for formalet kaffe, hvis der er flere bryggemuligheder i virksomheden. 

5. Vælg rigtig dosering

Doseringen skal være helt korrekt, for at din kaffe bliver god. Du kan nemlig nemt risikere, at den bliver alt for tynd eller alt for stærkt – og det er ikke noget, man ønsker. Ved espressomaskiner og kaffeautomater vil doseringen kunne indstilles og være den samme gang på gang, så du altid får en velsmagende kop kaffe. 

Det er derimod en helt anden sag, hvis du skal brygge kaffen selv, f.eks. via en stempelkande, filterkaffe eller instantkaffe. I dag skriver kaffeproducenterne, hvor meget du skal bruge pr. kop eller kande. Hvis du dog skulle opleve, at du ikke kan finde information, eller at posen er smidt ud, vil vi anbefale 6-7 g pr. kop a 150 ml eller 50-60 g pr. liter vand. 

6. Opbevar kaffen korrekt

Ved du, hvordan du opbevarer din kaffe, når den ikke er i maskinen eller i brug? Så skal du finde ud af det, for kaffen skal opbevares korrekt, hvis du ønsker at brygge god kaffe. Uanset om kaffen er formalet eller kommer som hele bønner, skal den drikkes inden for et par uger efter køb og åbning.

Når kaffen ikke er i brug, skal du lukke posen omhyggeligt og opbevare den i en lufttæt beholder et mørkt og køligt sted. Du kan vurdere løbende, hvor meget kaffe I drikker på arbejdspladsen, så du kan tilpasse det ugentlige forbrug med kaffeindkøbet. 

 

7. Servér straks efter brygningen

Når du har brygget kaffen, skal du servere den straks. Jo længere den trækker, jo mere vil det påvirke aromaen, og du vil derfor ikke få den kop kaffe, som du forventer. Og ærlig talt, ingen vil have en kold kop kaffe. 

 

Skal vi hjælpe dig med din næste kaffeløsning? 

Vi har hjulpet mange arbejdspladser med at findes deres foretrukne måde at brygge kaffe på. Skal vi også hjælpe dig med at finde din kaffeløsning? Så kontakt en af vores konsulenter, der hellere end gerne vil give dig et uforpligtende tilbud. Du kan også læse vores indlæg om, hvad du skal overveje, før du køber en ny kaffeløsning

 


Læs også disse artikler:

Del 1: Kaffens historie

I del 1 i Nørdens Kafferejse dykker vi ned i kaffens historie. At kende kaffens historie giver dig en unik mulighed for at vise dine gæster, at du forstår dig på kaffe. 

Læs om kaffens historie her

¡Tierra! – kaffe der bidrager til en bedre verden 

Projektet ¡Tierra! startede i 2002 for at forbedre levevilkår, social udvikling og økonomisk vækst blandt kaffefarmere.

Læs om Tierra her

Det Bæredygtige Kaffetræ

Sådan gør du din køkken-profil mere bæredygtig: Gør det klimavenligt, tag socialt ansvar, bevar regnskoven og skån jordbruget.

Læs artiklen her

 


 

logo
bean

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan får jeg reservedele?

Ring eller mail:

Telefon:+45 63 103 103
Email: kundeservice@lavazza.com

Hvordan kontakter jeg jer?

Du kan kontakte os her:

Telefon:+45 63 103 103
Email: kundeservice@lavazza.com

Vi har åbent mandag-torsdag kl. 08.00 - 16.00, og fredag fra 08.00 - 15.30.

Er det jer, der sælger den originale Merrild kaffe?

Ja, det er os der har den velkendte Merrild-kaffe i sortiment

Vi har både formalet kaffe, hele bønner og instant kaffe. Og vi kan også tilbyde økologisk og bæredygtig Merrild kaffe.

Sælger I kaffeautomater?

Ja, vi har et bredt udvalg af kaffeautomater

Vi har et sortiment, der dækker et bredt behov:

 - Espresso: manuel, fuldautomatisk, BLUE - lille men med stor smag

 - Filter: løsninger til filterbønner og filterbryg

 - Instant: hurtige kaffeløsninger uden at gå på krompomis med smagen

Bliv klogere på vores løsninger her.

Hvor lang tid tager levering?

Hvis du bestiller inden kl. 12.00, modtager du dine varer inden for 2 hverdage.

Sælger I også te?

Ja, det gør vi

Vi har den helt fantastiske Whittington te i sortiment - bliv inspireret.

Du finder også et bredt og velsmagende sortiment af Lipton teer hos os - kig med her.