Logo

Arabica-bønner vs. Robusta-bønner: Hvad er forskellen?

 

For det utrænede øje ligner kaffebønner hinanden, når de er blevet ristet. Men faktisk findes der over 60 forskellige kaffesorter på verdensplan, hvor vi kun gør brug af to hovedsorter, nemlig Arabica og Robusta, når det kommer til kaffeproduktion.

 

Det er ikke ligegyldigt, hvilken sort du vælger at brygge kaffe med eller bruger i din virksomheds kaffeløsning. Det er nemlig to vidt forskellige kaffebønnetyper, og denne forskel vil selvfølgelig komme til udtryk i kaffesmagen.

 

I det her indlæg vil vi komme ind på, hvad forskellen er på Robusta-kaffebønner og Arabica-kaffebønner. På den måde får du en forståelse for, hvordan din kaffe smager, hvad end den kommer i poser med hele kaffebønnerespressobønner,formalet kaffeinstantkaffe eller kapsler.

Hvad er Arabica?

Coffea Arabica er en kaffesort, som stammer fra Etiopien, der også er kendt som kaffens oprindelsessted. Arabica-kaffebønner har en mild og sød smag med noter af frugt, bær og sukker. Kaffebønnerne er dermed ikke bitre, men har en fremragende syrlighed, hvilket gør dem eftertragtede i hele verden. Bønnerne dyrkes på kaffeplantager i bl.a. Etiopien, Indonesien, Brasilien, Colombia og Latinamerika, hvor de udgår ca. 80 % af verdensproduktionen. 

 

Arabica-kaffeplanter gror bedst i et bjergrigt klima med højder på 900-2.000 meter samt en temperatur på 5-25 °C. Under gode vækstforhold kan Arabica-kaffeplanter blive mellem 2,4 til 4,5 meter høje. De er mere sårbare over for klimaændringer end fx Robusta, og de skal derfor være i jord med en lav pH-værdi og i let skygge. 

 

På grund af de mange krav for gunstige forhold er Arabica-kaffeplanten dyrere at producere, og den giver samtidig også væsentlig mindre kaffe pr. hektar sammenlignet med Robusta-kaffebønnen. En sund Arabica-kaffeplante giver mellem 1-5 kg kaffebær pr. sæson, og der kræves mellem 5-6 kg kaffebær for at lave ét kg kaffe. 

Kendetegn for Arabica-kaffe

Smag: mild og sød.

Bønnens form: oval.

Koffeinindhold: mellem 0,8-1,5 %.

Fedt- og sukkerindhold: Arabica-kaffebønner indeholder ca. 60 % mere fedt og dobbelt så meget sukker som Robusta, hvilket giver dem en rundere smag. 

Pris: dyrere end Robusta-kaffe.

Hvad er Robusta?

Coffea Robusta er en kaffesort, som stammer fra Central- og Vestafrika, og som primært dyrkes på den østlige halvkugle samt i Afrika og Indonesien. Robusta bliver anvendt til instantkaffe og espresso, hvor finere Robusta-kaffesorter bruges i kaffeblends med Arabica-kaffebønner. Her er de med til at give en dybere smag og en lækker crema (det lag af skum, der ligger på toppen af en espresso).

 

Modsat Arabica dyrkes Robusta i lavere højder på mellem 0-900 meter, hvor de kræver temperaturer på 18-30 °C samt en del mere regn. Under de rette forhold bliver planterne mellem 4,5-6,5 meter høje. 

 

Robusta-kaffebønner har en stærkere og skarpere smag sammenlignet med Arabica med noter af gran og en jordnødlignende eftersmag, der også er med til at gøre den bitter. Du får dobbelt så meget koffein fra Robusta-kaffebønner end i Arabica, og de har et lavt syreindhold. Det er bl.a. med til at gøre, at Robusta ses som en dårligere kvalitet end Arabica. 

 

De er dog ikke så sårbare som Arabica og er langt mere modstandsdygtige over for vejrforhold og skadedyr. De giver derfor også langt mere kaffe pr. hektar, hvilket er med til at gøre produktionsprisen væsentligt lavere. Robusta bruges sjældent i sin egen reneste form og er dermed blandet sammen med Arabica. 

Kendetegn for Robusta-kaffe

Smag: stærk og skarp.

Bønnens form: rund.

Koffeinindhold: mellem 1,7-4 %.

Fedt- og sukkerindhold: Robusta indeholder ikke særlig meget fedt og sukker, hvilket er med til at give en skarp og bitter smag. 

Pris: billigere end Arabica-kaffe. 

 

Skal du vælge Arabica eller Robusta?

Som med så meget andet kommer det an på smag og behag, om du skal gå med den milde Arabica-kaffebønne eller med en blanding mellem den og den mere skarpe Robusta. Det er en smagssag og meget individuelt, hvad der foretrækkes blandt medarbejdere og kunder. Det vil derfor være oplagt at prøvesmage dig frem og tage medarbejderne med på råd – eller evt. de ansatte, der brygger kaffen – når der skal vælges kaffebønner til gæster og kunder. 

 

Du kan med fordel prøve dig frem til din egen yndlingssammensætning og smagsprofil, hvor du både blander Arabica og Robusta til din egen unikke kaffesmag. Du kan derfor nemt skabe din egen fine harmoni mellem de to kaffesorter. 

 

Hvis du derimod ikke har tid, ressourcerne eller lysten til at kæle på den måde efter den nøjagtige ratio af kaffesorterne i dine blends, har vi rigeligt med muligheder. Vi kan bl.a. anbefale vores økologiske ¡Tierra! Alteco, der er en mellemristet kaffevariant bestående af 100 % hele Arabica-kaffebønner med smagsnoter af blomster og honning. Søger du en lækker espressokaffebønne, kan vi anbefale vores Merrild Espresso bestående af Arabica- og Robusta-bønner, som vil være perfekt til caffe latte eller espressoshot.

Skal du have hjælp til dit kaffevalg? 

Vi ved, at det kan være svært at vælge den rette kaffe til virksomheden. Derfor har vi kaffespecialister klar til at guide dig i dit valg af både kaffeløsninger og kaffesorter. Vi ønsker altid det bedste for vores medarbejdere og gæster, men det skal også give mening økonomisk, smagsmæssigt og bryggemæssigt. 

 

Du skal derfor ikke holde dig tilbage med at kontakte os, hvis du ønsker en uforpligtende snak med en af vores eksperter, eller hvis du gerne vil have en smagsprøve på dine muligheder hos os – uanset om din arbejdsplads er en café, kontor, produktionsvirksomhed eller noget helt fjerde.

 


Læs også disse artikler:

Del 1: Kaffens historie

I del 1 i Nørdens Kafferejse dykker vi ned i kaffens historie. At kende kaffens historie giver dig en unik mulighed for at vise dine gæster, at du forstår dig på kaffe. 

Læs om kaffens historie her

¡Tierra! – kaffe der bidrager til en bedre verden 

Projektet ¡Tierra! startede i 2002 for at forbedre levevilkår, social udvikling og økonomisk vækst blandt kaffefarmere.

Læs om Tierra her

Det Bæredygtige Kaffetræ

Sådan gør du din køkken-profil mere bæredygtig: Gør det klimavenligt, tag socialt ansvar, bevar regnskoven og skån jordbruget.

Læs artiklen her

 


 

logo
bean

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan får jeg reservedele?

Ring eller mail:

Telefon:+45 63 103 103
Email: kundeservice@lavazza.com

Hvordan kontakter jeg jer?

Du kan kontakte os her:

Telefon:+45 63 103 103
Email: kundeservice@lavazza.com

Vi har åbent mandag-torsdag kl. 08.00 - 16.00, og fredag fra 08.00 - 15.30.

Er det jer, der sælger den originale Merrild kaffe?

Ja, det er os der har den velkendte Merrild-kaffe i sortiment

Vi har både formalet kaffe, hele bønner og instant kaffe. Og vi kan også tilbyde økologisk og bæredygtig Merrild kaffe.

Sælger I kaffeautomater?

Ja, vi har et bredt udvalg af kaffeautomater

Vi har et sortiment, der dækker et bredt behov:

 - Espresso: manuel, fuldautomatisk, BLUE - lille men med stor smag

 - Filter: løsninger til filterbønner og filterbryg

 - Instant: hurtige kaffeløsninger uden at gå på krompomis med smagen

Bliv klogere på vores løsninger her.

Hvor lang tid tager levering?

Hvis du bestiller inden kl. 12.00, modtager du dine varer inden for 2 hverdage.

Sælger I også te?

Ja, det gør vi

Vi har den helt fantastiske Whittington te i sortiment - bliv inspireret.

Du finder også et bredt og velsmagende sortiment af Lipton teer hos os - kig med her.