Logo

Kan alle typer bønner bruges til kaffemaskinen?

Der findes ikke decideret kaffemaskinebønner – altså bønner, du skal bruge til kaffemaskinen. Du kan i princippet bruge alle typer af bønner til kaffemaskinen. Der er dog flere forskellige ting, du skal være opmærksom på, når du vælger den rigtige kaffebønne til din virksomhed eller restaurant. 

For den endelige kaffesmag kan være meget forskellig, alt efter hvilken bønne du vælger. 

Vi dykker ned i kaffebønnernes verden her, så du kan blive klogere på, hvilken kaffebønne du skal vælge. Bare hæng på.

Ja, alle kaffebønner kan bruges til maskinen

Lad os først få en ting på det rene: Alle typer af bønner kan bruges i din kaffemaskine. Det gælder, uanset hvilken kaffemaskine I bruger på arbejdspladsen eller i restauranten. Det eneste krav er, at kaffemærket skal producere hele bønner i forskellige grovheder. Det er udelukkende grovheden af kaffen, der afgør, om du kan bruge den i jeres kaffemaskine. 

Det afhænger selvfølgelig også af typen af kaffemaskine i forhold til, om kaffebønnerne skal være kværnede fra start eller skal være hele bønner. Du skal fx bruge meget grove bønner i en stempelkande og meget fintkværnede bønner i en decideret espressomaskine. 

Men typen af bønner eller kaffebønnemærket har ingen betydning i forhold til, om du kan bruge det i din kaffemaskine. For alle bønner kan bruges – så længe bønnerne er hele. Så kan du altid selv kværne dem i selve maskinen eller med en kaffemølle- eller kværn. 

Derimod har valget af kaffebønner til maskinen en kæmpe indflydelse på smagen, teksturen og den samlede oplevelse af kaffen. Hvis vi ser på kaffebønnerne med de briller på, er der stor forskel på, hvad du vælger. Det dykker vi ned i nedenfor.

Hvilke kaffebønner skal jeg så vælge?

Der er som sagt flere faktorer, der er med til at skabe smagen af kaffe – herunder blandt andet bønnetypen, ristningen og bryggemetoden. Alle tre dele hænger uløseligt sammen og skal med i dine overvejelser, når du skal vælge bønner til kaffemaskinen. 

1. De mest populære kaffemaskinebønner

Lad os starte med det første – bønnetypen. Når du skal vælge kaffebønne til kaffemaskinen, er der et hav af forskellige kaffebønner at vælge imellem. De to mest populære typer af bønner i Danmark er Arabica- og Robusta-kaffebønner. De kommer hver især med nogle helt særlige egenskaber for kaffens smag. 

Arabica-kaffebønner er nok den mest almindelige kaffebønne, der er kendetegnet ved at have en mild og frugtig smag sammenlignet med Robusta-kaffebønnen, som er mere bitter i smagen og ofte også har mere koffein i sig. 

Robusta er, som navnet antyder, mere robust og er modstandsdygtig over for sygdomme og insekter, mens Arabica er mere skrøbelig. Det er typisk også de to karakteristika, der viser sig i smagen – Robusta har den mørke og robuste smag, mens Arabica er mere sart og sød. 

Der findes mange forskellige kaffeproducerende lande, og de enkelte bønner kan også have forskellige smage, alt efter hvor de er dyrket. Landets klima, højden på kaffemarken og lignende kan have stor indflydelse på, hvordan den færdigdyrkede kaffebønne smager. 

Fx står Colombia for en stor del af verdens Arabica-bønner, mens kaffe fra Kenya er kendetegnet ved at have en kraftig smag hele vejen igennem. Kaffebønnernes ophav er derfor også værd at have med i dine overvejelser, når du skal vælge kaffemaskinebønner. 

2. Ristning af kaffemaskinebønner

Når bønnerne er plukket og klar, er det tid til at riste dem. Det er denne ristning, der har stor indflydelse på kaffens smag. Når vi taler om ristning og smagen af kaffe, kommer ord som ”body” og ”acidity”. Acidity handler om kaffens syrlighed, mens ”body” handler om den måde, kaffen føles på i munden – det kunne være rund eller blød. Begge dele afhænger i høj grad af, hvordan kaffebønnen ristes.

Kaffebønnen kan ristes i forskellige variationer: 

  • Lysristede bønner – har et højere koffeinindhold og en syrlig smag.

  • Mellemristede bønner – er typisk mere fyldige i smagen og er sødere end den lystristede bønne. Det er denne type ristning, der er den mest populære. 

  • Mørkristede bønner – er bønnen med mindst koffein, men med en rund og fyldig smag, som også er kendetegnet ved at være mere bitter. 

Du kan selvfølgelig også vælge at købe bønnerne, uden de er blevet ristet. Så er der tale om grønne bønner, som du selv skal tilberede, og som du selv kan bestemme ristningsgraden af. 

Du vil typisk kunne kende de forskellige niveauer af ristning på farven, hvor de lysristede er lysest og mørkristede mørkest. Jo lysere bønnen er, desto mere frugtig og syrlig er smagen, og jo mørkere den er, desto mere chokoladeagtig og dyb er smagen. 

3. Samme kaffebønne, men forskellige bryggemetoder

Et spørgsmål, vi hører tit, er: ”Hvilke bønner til espressomaskinen?” En misforståelse er typisk, at kaffebønnen skal passe til den type kaffe, du skal lave – om det er espresso, caffe latte eller noget helt tredje. Det skal den ikke nødvendigvis. Det handler mere om, hvordan kaffeprocessen og bryggemetoden er, om du tilføjer mælk, og hvordan maskinen tilbereder kaffen, om man vil. Derfor kan du godt bruge den samme type bønne til både en espresso og en caffe latte.

Er du stadig i tvivl om, hvilke kaffebønner du skal vælge til kaffemaskinen? Hos Merrild Lavazza har vi mange forskellige kaffeløsninger til erhverv. Du er velkommen til at kontakte os, så vi kan tage en snak om jeres kaffebehov.


Læs også disse artikler:

Del 1: Kaffens historie

I del 1 i Nørdens Kafferejse dykker vi ned i kaffens historie. At kende kaffens historie giver dig en unik mulighed for at vise dine gæster, at du forstår dig på kaffe. 

Læs om kaffens historie her

¡Tierra! – kaffe der bidrager til en bedre verden 

Projektet ¡Tierra! startede i 2002 for at forbedre levevilkår, social udvikling og økonomisk vækst blandt kaffefarmere.

Læs om Tierra her

Det Bæredygtige Kaffetræ

Sådan gør du din køkken-profil mere bæredygtig: Gør det klimavenligt, tag socialt ansvar, bevar regnskoven og skån jordbruget.

Læs artiklen her

 


 

logo
bean

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan får jeg reservedele?

Ring eller mail:

Telefon:+45 63 103 103
Email: kundeservice@lavazza.com

Hvordan kontakter jeg jer?

Du kan kontakte os her:

Telefon:+45 63 103 103
Email: kundeservice@lavazza.com

Vi har åbent mandag-torsdag kl. 08.00 - 16.00, og fredag fra 08.00 - 15.30.

Er det jer, der sælger den originale Merrild kaffe?

Ja, det er os der har den velkendte Merrild-kaffe i sortiment

Vi har både formalet kaffe, hele bønner og instant kaffe. Og vi kan også tilbyde økologisk og bæredygtig Merrild kaffe.

Sælger I kaffeautomater?

Ja, vi har et bredt udvalg af kaffeautomater

Vi har et sortiment, der dækker et bredt behov:

 - Espresso: manuel, fuldautomatisk, BLUE - lille men med stor smag

 - Filter: løsninger til filterbønner og filterbryg

 - Instant: hurtige kaffeløsninger uden at gå på krompomis med smagen

Bliv klogere på vores løsninger her.

Hvor lang tid tager levering?

Hvis du bestiller inden kl. 12.00, modtager du dine varer inden for 2 hverdage.

Sælger I også te?

Ja, det gør vi

Vi har den helt fantastiske Whittington te i sortiment - bliv inspireret.

Du finder også et bredt og velsmagende sortiment af Lipton teer hos os - kig med her.