Logo

5 fejl, der ødelægger den gode kaffe på arbejdspladsen

 

Kaffe er jo i bund og grund bare at blande vand og kaffebønner, men den gode kop kaffe er mere end det. Og særligt på en arbejdsplads, hvor kaffen er det store samtaleemne og et personalegode for mange. Der er desværre nogle få fejl, vi gør, som har betydning for, om kaffen smager godt eller ej.

I dette indlæg guider vi dig i retning af den gode kop kaffe ved at adressere de typiske fejl, du og dine medarbejdere måske begår ved kaffebrygning. I er blot nogle få tiltag fra altid at have god kaffe, der hverken er dyr, besværlig eller tidskrævende. 

Hvad er god kaffe?

Hvad, der gør en kop kaffe god, er meget individuelt, alt efter hvad ens kaffepræferencer er. I dag skriver de fleste producenter, hvordan du skal brygge netop deres kaffevariant, om dosering og temperatur, så du kan få det bedste ud af deres kaffe. Vi kan derfor ikke andet end at anbefale dig at lege og eksperimentere med dine muligheder, så du får en god kaffe, der tilfredsstiller medarbejdere, gæster og kunder. 

1. fejl: Forkert kaffedosering 

En af de hyppigste fejl folk laver, når de skal brygge kaffe, er en forkert dosering. Der skal ikke så meget til taget i betragtning, at omkring 2 % er kaffe og resten er vand. Kaffe er derfor en markant smagsforstærker. Der skal ikke meget til, før kaffe bliver alt andet end god. Du skal derfor være klar over, om du over- eller underdoserer din kaffe. For ingen gider en tynd kop kaffe eller en stærk og bitter sag. 

Prøv derfor at være præcis, når du doserer din kaffe. Hvis du ejer en fuldautomatisk espresso eller kaffeautomat, skal du ikke selv indstille dosering, da den er fast fra gang til gang. Hvis du synes, kaffen smager forkert, kommer vores teknikere gerne ud og indstiller den til en dosering, der passer til jeres smag. Hvis du derimod ikke har en automatiseret dosering, er den bedste måde at få den korrekte dosering at bruge en køkkenvægt, så du ikke kompromitterer den gode kaffebønne. 

2. fejl: Vandet har den forkerte temperatur

Meget god kaffe er blevet ødelagt af, at vandet har haft den forkerte temperatur. Det er særligt aktuelt ved instant kaffe direkte i koppen, stempelkande og pour over, hvor du selv skal koge vandet. Det vil dog altid fremstå på kaffeposen, hvad vandets anbefalede temperatur skal være, da mørkristede bønner som espressobønner kan klare højere temperatur end lysristede bønner. 

Hvis vandet er for koldt, bliver kaffesmagen ikke ekstraheret, og du får ikke den gode kaffesmag. Er vandet derimod for varmt, risikerer du at skolde kaffen, og du ender med et meget besk resultat. Ved automatiserede kaffeløsninger skal du ikke tænke på temperaturen, da dette vil blive indstillet af vores tekniker fra start, så du altid får den korrekt temperatur til dine valgte kaffebønner.

3. fejl: Kaffebønnerne er for gamle eller dårligt opbevaret

Kvaliteten og friskheden af dine kaffebønner spiller en stor rolle for den færdiglavede kop – særligt hvis den skal være god. Du skal derfor være sikker på, at dine nyindkøbte kaffebønner er friskristede og ikke har stået og samlet støv på hylden. 

Dernæst skal du være sikker på, at kaffebønnerne er ordentligt opbevaret, så den gode smag ikke gasser af. Her er kaffe i papirsposer fx no-go, og når du har åbnet for en pose kaffe, skal du opbevare den i en lufttæt beholder på et køligt og mørkt sted. Du må ikke opbevare dine kaffebønner i køleskabet eller fryseren, da fugten herfra vil frarøve dig kaffens gode smag. Brug gerne de hele kaffebønner inden for et par uger, hvorimod finmalet kaffe skal bruges inden for et par dage. 

Du kan læse meget mere om korrekt opbevaring af kaffebønner i vores indlæg, hvis du ønsker yderligere råd til at holde kaffen god. 

4. fejl: Bryggetiden er forkert

I kaffeverdenen hedder bryggetiden ekstraktionstiden, og det er essentielt, at denne er korrekt, så kaffebønnerne kan få sin gode smag ud i vandet. Hvis bryggetiden er for lang, bliver der trukket for mange smagsstoffer ud af bønnerne, og du vil ende med en meget bitter kop kaffe. 

Ved automatiserede kaffemaskiner skal du ikke tænke på bryggetiden, da maskinen vil blive indstillet til den korrekte bryggetid, så det matcher bønnernes kraft. Hvis du derimod brygger kaffe i en stempelkande eller ved pour over, er det essentielt, at du tager tid, så vandet hverken løber for hurtigt eller for langsomt. Bemærk, at det er forskelligt fra kaffebønne til kaffebønne, hvad der kræves for at få den gode smag. 

5. fejl: Beskidt kaffemaskine

Hvornår er kaffemaskinen sidst blevet rengjort og afkalket? Hvis du har svært ved at svare på det, så er det nok på tide. For en beskidt maskine vil ofte ødelægge selv den bedste kaffebønne, og du vil aldrig ende med et godt kafferesultat. Det danske postevand er meget kalkrigt, og det vil derfor være nødvendigt at afkalke din maskine regelmæssigt. 

Det er ikke særligt svært eller tidskrævende, og mange espressomaskiner og kaffeautomater vil selv fortælle, når det er på tide. Du kan også investere i et særligt kalkfilter, så du ikke skal gøre det så ofte. 

 

Den gode kop kaffe starter her

Du må ikke undervurdere, hvad en god kop kaffe kan gøre for stemningen iblandt dine medarbejdere – og slet ikke hvilken oplevelse det kan give dine kunder og gæster. Den gode kop kaffe starter her hos os, og vi vil hellere end gerne hjælpe dig med altid at kunne tilbyde netop dette.

Kontakt os, og hør mere om dine muligheder. Vi kommer gerne og holder en gratis og uforpligtende kaffesmagning hos dig, så du får den kaffe, du gerne vil servere. 

 


Læs også disse artikler:

Del 1: Kaffens historie

I del 1 i Nørdens Kafferejse dykker vi ned i kaffens historie. At kende kaffens historie giver dig en unik mulighed for at vise dine gæster, at du forstår dig på kaffe. 

Læs om kaffens historie her

¡Tierra! – kaffe der bidrager til en bedre verden 

Projektet ¡Tierra! startede i 2002 for at forbedre levevilkår, social udvikling og økonomisk vækst blandt kaffefarmere.

Læs om Tierra her

 


 

logo
bean

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan får jeg reservedele?

Ring eller mail:

Telefon:+45 63 103 103
Email: kundeservice@lavazza.com

Hvordan kontakter jeg jer?

Du kan kontakte os her:

Telefon:+45 63 103 103
Email: kundeservice@lavazza.com

Vi har åbent mandag-torsdag kl. 08.00 - 16.00, og fredag fra 08.00 - 15.30.

Er det jer, der sælger den originale Merrild kaffe?

Ja, det er os der har den velkendte Merrild-kaffe i sortiment

Vi har både formalet kaffe, hele bønner og instant kaffe. Og vi kan også tilbyde økologisk og bæredygtig Merrild kaffe.

Sælger I kaffeautomater?

Ja, vi har et bredt udvalg af kaffeautomater

Vi har et sortiment, der dækker et bredt behov:

 - Espresso: manuel, fuldautomatisk, BLUE - lille men med stor smag

 - Filter: løsninger til filterbønner og filterbryg

 - Instant: hurtige kaffeløsninger uden at gå på krompomis med smagen

Bliv klogere på vores løsninger her.

Hvor lang tid tager levering?

Hvis du bestiller inden kl. 12.00, modtager du dine varer inden for 2 hverdage.

Sælger I også te?

Ja, det gør vi

Vi har den helt fantastiske Whittington te i sortiment - bliv inspireret.

Du finder også et bredt og velsmagende sortiment af Lipton teer hos os - kig med her.