Logo

Koffeinfri kaffe – skal du tilbyde det til dine medarbejdere?

 

Koffeinfri kaffe er et omdiskuteret emne. For hvorfor skal man tilbyde det, når du kan drikke almindelig kaffe og få de gavnlige opkvikkende effekter? Og hvad er egentlig forskellen på de to? Det vil du få svar på her, så du kan foretage et velinformeret valg, inden du vælger kaffen til din virksomhed. 

Vi vil i dette indlæg komme ind på, hvad koffeinfri kaffe er, og hvordan det differentierer sig fra en traditionel kop kaffe. Samtidig vil vi også besvare, hvorvidt koffeinfri kaffe er sundt, og hvorfor det kan give mening at gøre sig denne investering. Du vil blive klogere på, hvorfor det kunne være en oplagt idé at tilbyde denne koffeinfri variant, men uden at du går på kompromis med den gode kaffe.

Hvad er koffeinfri kaffe, og hvordan laver man det?

Ved koffeinfri kaffe, også kaldet for decaf på engelsk, er koffeinen blevet trukket ud af de grønne kaffebønner, inden de bliver ristet. Koffeinudtrækningen kan ske på tre forskellige måder: 

  • Organiske opløsningsmidler (dichlormethan eller ethylacetat) 

  • Vand

  • Kuldioxid (CO2 i væske eller superkritisk tilstand).

Ved de to førstnævnte processer går du på kompromis med smagen ved koffeinudtrækningen, og derfor er det at foretrække at gøre brug af kuldioxid, da den opretholder kaffens aromatiske egenskaber. Vi gør derfor brug af denne metode, så vores kunder kan få den bedste smagsoplevelse – bare uden koffeinen – hvor du bl.a. kan få Lavazza Decaffeinato, en skøn koffeinfri kaffe i en kapsel til din espressomaskine

Processen fungerer ved, at bønnerne fugtes med damp og/eller vand, hvorefter de placeres i en gasudtrækningscylinder med gas, der er i superkritisk tilstand. Superkritisk tilstand, også kaldet for superkritisk ekstraktion, vil sige, at temperaturen og trykket både har egenskaber som en væske og en gas. Hermed spreder det sig som en gas med opløsningsegenskaber som en væske. På den måde bliver koffeinen trukket ud af kaffebønnerne. Processen afsluttes med, at de koffeinfri kaffebønner tørres.

Det er vigtigt at understrege, at selvom det hedder koffeinfri kaffe, så er det ikke, fordi alt koffein er ude af kaffebønnerne. Koffein findes naturligt i kaffebønner, uanset hvor de er fra i verden. Dog er mængden markant mindre ved en koffeinfri kaffebønne – omkring 3-4 mg pr. deciliter, hvilket er det samme som i kakao. 

Er koffeinfri kaffe sundt? 

Ligesom med alt andet er koffeinfri kaffe sundt i moderate mængder – nøjagtigt ligesom koffeinholdigt kaffe. Det er heller ikke, fordi den tidligere nævnte proces med koffeinudtrækning efterlader rester af sig, som er skadelige for os. 

Faktisk menes det, at koffeinfri kaffe har en beskyttende effekt mod type 2-diabetes, hvor du kan nedsætte risikoen med 25 % eller mere, hvis du drikker 3-4 kopper om dagen. Men hvorvidt koffeinfri kaffe er sundt for dig, kommer helt an på din sygdomshistorie, og du skal derfor konsultere med en professionel, hvis du er i tvivl.

Hvorfor skal du købe koffeinfri kaffe? 

Der er flere, som vælger at gå fra den koffeinholdige kaffe over til den koffeinfri kaffe netop for at undgå den opkvikkende effekt, som koffein i kaffe har. Det kan særligt være aktuelt for medarbejdere og gæster, der generelt drikker meget kaffe og gerne vil udskifte et par kopper med den koffeinfri variant. Det kan fx være gravide, mennesker med sygdomme, hvor de skal undgå koffein, eller hvis det er sent på eftermiddagen, og det kan påvirke deres søvnrytme. Man skal helst holde sig under 400 mg koffein om dagen, og her vil en koffeinfri kaffe være en god erstatning. 

Der kan altså være mange gode grunde til at udskifte den koffeinholdige drik med et alternativ. Du giver nemlig medarbejdere og kunder muligheden for at vælge netop den variant af kaffe, der passer bedst til dem, og hvor de stadig kan nyde kaffebønnens lækre aroma, smag og antioxidanter eller det kollegiale fællesskab i kaffepausen. Samtidig undgår de netop den opkvikkende effekt, som den koffeinfri kaffe har fået trukket ud af sig. 

Ligesom med alt andet kaffe er det meget forskelligt, hvilken blend og variant der passer bedst til ens personlige smag. Vi kan derfor kun anbefale, at du prøver dig frem, så du vælger den rette variant til kontoret, kantinen eller caféen

Kvalitetskaffe, bare uden koffein

Hos os mener vi, at alle skal have muligheden for at nyde lækker kvalitetskaffe – med eller uden koffein. Det er, uanset hvilken branche du er i, og om den skal serveres til medarbejdere, gæster eller kunder. Koffeinfri kaffe er stadig velsmagende kvalitetskaffe bare med et væsentligt mindre koffeinindhold. 

Du finder mange forskellige kaffeløsninger til erhverv her hos os, der kan bruges af en lang række virksomheder, der ikke ønsker at gå på kompromis med den gode kop kaffe. Hvis du ønsker at tilbyde en koffeinfri variant, kan en af vores kaffekonsulenter helt sikkert hjælpe dig. Kontakt os, og hør mere om dine muligheder. Vi vil hellere end gerne komme ud med gratis og uforpligtende kaffesmagning. 


Læs også disse artikler:

Del 1: Kaffens historie

I del 1 i Nørdens Kafferejse dykker vi ned i kaffens historie. At kende kaffens historie giver dig en unik mulighed for at vise dine gæster, at du forstår dig på kaffe. 

Læs om kaffens historie her

¡Tierra! – kaffe der bidrager til en bedre verden 

Projektet ¡Tierra! startede i 2002 for at forbedre levevilkår, social udvikling og økonomisk vækst blandt kaffefarmere.

Læs om Tierra her

 


 

logo
bean

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan får jeg reservedele?

Ring eller mail:

Telefon:+45 63 103 103
Email: kundeservice@lavazza.com

Hvordan kontakter jeg jer?

Du kan kontakte os her:

Telefon:+45 63 103 103
Email: kundeservice@lavazza.com

Vi har åbent mandag-torsdag kl. 08.00 - 16.00, og fredag fra 08.00 - 15.30.

Er det jer, der sælger den originale Merrild kaffe?

Ja, det er os der har den velkendte Merrild-kaffe i sortiment

Vi har både formalet kaffe, hele bønner og instant kaffe. Og vi kan også tilbyde økologisk og bæredygtig Merrild kaffe.

Sælger I kaffeautomater?

Ja, vi har et bredt udvalg af kaffeautomater

Vi har et sortiment, der dækker et bredt behov:

 - Espresso: manuel, fuldautomatisk, BLUE - lille men med stor smag

 - Filter: løsninger til filterbønner og filterbryg

 - Instant: hurtige kaffeløsninger uden at gå på krompomis med smagen

Bliv klogere på vores løsninger her.

Hvor lang tid tager levering?

Hvis du bestiller inden kl. 12.00, modtager du dine varer inden for 2 hverdage.

Sælger I også te?

Ja, det gør vi

Vi har den helt fantastiske Whittington te i sortiment - bliv inspireret.

Du finder også et bredt og velsmagende sortiment af Lipton teer hos os - kig med her.