Logo

Kafferistningens betydning for kaffens smag

Hvis du drikker kaffe, er du med garanti stødt på begreberne lysristet, mellemristet eller mørkristet. Men hvad betyder det egentlig, når din kaffe er lysristet, mellemristet eller mørkristet? Og hvilken betydning har ristningen af kaffen på smagen? 

I dag er kaffe en hel videnskab i sig selv. Er man kaffeentusiaster, som vi er her hos Merrild Lavazza, er der ikke noget bedre end at nørde det helt ned til hver enkelt kaffebønne. 

Men for mange kaffedrikkere kan det også virke uoverskueligt at tage stilling til, hvilken kaffe der skal i maskinen. 

Men én ting er helt sikkert: Det er en god investering at bruge tiden på at sætte sig ind i de forskellige typer kaffe, så man får en kaffe, der opfylder alles behov.

I denne guide vil vi gøre dig lidt klogere på ristningsprocessen, og hvilken betydning den har for kaffens smag.

 

Hvorfor rister man kaffebønner?

Kaffebønnerne ristes for at frembringe deres karakteristiske farve, aroma og smag.

Når bønnerne ristes sker det ved meget høj varme, der bringer bønnernes temperatur op på 213-227° C. Ved denne temperatur mister bønnerne op imod 15-20% af deres vægt, samtidig med at de udvider sig med næsten 100 % – en slags popcorn-effekt!

Samtidig dannes kaffens smagsstoffer under ristningen. En kort ristetid giver en lysebrun bønne med en afdæmpet smag. En lang ristetid giver derimod en mørkebrun bønne med kraftig smag. Ristetiden har derfor stor indflydelse på smagen.

Resultatet af kafferistningen bestemmes af temperaturen, ristningens varighed og ligeledes forholdet mellem mængden af luft/kaffe i risteren. Ristegraden kan variere fra meget lys ristning til meget mørk ristning og fra langsom til hurtig ristning. Alle typer af ristegrader påvirker på hver sin måde kaffens smag. 
 

Jo længere ristetid, jo mørkere bønne, jo mere kraftig smag

 

Hvad har ellers indflydelse på kaffens smag?

Ud over ristningen af kaffebønnerne har dyrkningsstedet, efterbehandlingen efter høsten, transporten af kaffen og ikke mindst tilberedningen af din kaffe også betydning for, hvordan din kaffe kommer til at smage.

Man kan sige, at kaffe er lidt ligesom vin på det punkt. Ligesom druer har forskellige egenskaber, er alle kaffebønner også forskellige. Smagen kan svinge, alt efter hvilket land kaffebønnerne kommer fra, samt hvilken sæson og hvilket år de kommer fra. 

Når producenter skal til at riste kaffen, skal de tage højde for alt dette. Det kan nemlig være få sekunder i ristningen, der afgør om en ellers perfekt bønne bliver til en ødelagt bønne. 

Som du måske fornemmer, er kafferistningen altså en hel videnskab i sig selv, og derfor er det også lidt af et arbejde for kafferisteren at få kaffebønnerne til at smage helt ens. 

 

Lysristet, mellemristet eller mørkristet?

Lysristet kaffe

Den lyse farve er et resultat af, at bønnerne ikke har fået så meget varme og derfor kun er blevet ristet minimalt. Hvis dine kaffebønner er lysristede, vil kaffen typisk få en mild og syrlig smag.

Ved lysristede kaffer skal man ofte dosere flere kaffebønner for at få mere smag i kaffen. Men man opnår ikke samme smagsprofil som en mørkere ristet kaffe. Ved overdosering fremtvinges de syrlige smagsnuancer.

Lysristet kaffe har det højeste koffeinindhold sammenlignet med mellemristet og mørkristet kaffe.

 

Mellemristet kaffe

En mellemristet kaffebønne ristes i lidt længere tid end den lysristede kaffebønne. Derfor får kaffebønnen naturligvis også en lidt mørkere farve, end når den lysristes.

Når man mellemrister kaffebønnerne, får man en noget mere fyldig og balanceret smag, som har en let syre og bitterhed. 

Ved mellemristede kaffebønner vil de mere runde, cremede og fyldige smagsnuancer komme til udtryk. Ved ændring i doseringen kan enten de syrlige eller de bitre smagsnuancer øges.

 

Mørkristet kaffe

Snakker vi om en mørkristet kaffe, vil kaffebønnerne få en næsten sort farve, fordi de er blevet ristet i noget længere tid end ved både den lysristede og den mellemristede proces.

Ved mørkristede kaffer kan man ofte dosere mindre og stadig bevare en god kvalitetskaffe. Ved overdosering fremtvinges de bitre smagsnuancer.

Kaffebønnens naturlige syre er næsten helt forsvundet og er til gengæld erstattet af bitre smagsnuancer og aromaer. Den kraftige smag gør, at mørkristet kaffe er velegnet til alle typer espressomaskiner, der laver de populære espressobaserede kaffedrikke som cappuccino og caffe latte.

Vælg en kafferistning, der passer til dit behov

Hvilken kafferistning bør du så vælge til din kaffeløsning?

Det kommer naturligvis an på, om du mest er til den syrlige og milde lysristede kaffe, den balancerede mellemristede kaffe, eller om du bedst kan lide at drikke den mere bitre og mørke mørkristede kaffe. 

En god tommelfingerregel er dog, at lysristet kaffe egner sig bedst til de kaffedrikkere, der foretrækker en kop sort kaffe, som gerne må have en smule syre i sig.

Vi anbefaler en mellemristet kaffe til dem, der godt kan lide en kop sort kaffe, hvor smagen ikke er syrlig. Men derimod er mere balanceret og har en anelse bitterhed i eftersmagen. 

En mørkristet kaffe er på grund af den intense og kraftige smag ideel til espresso, herunder også espressobaserede kaffedrikke som cappuccino og caffe latte.

Mange fuldautomatiske espressomaskiner har i dag to eller flere beholdere til kaffebønner. Det giver mulighed for at bruge forskellige typer kaffe – for eksempel lysristede bønner til sort kaffe og mørkristede bønner til espressobaserede drikke.

Er du stadig i tvivl om, hvilken kaffe du skal vælge?

Er du stadig i tvivl om, hvilken ristning du skal vælge? Hos Merrild Lavazza er vi kaffeeksperter, og vi hjælper dig gerne med at finde den rigtige kaffe, som alle, der bruger kaffemaskinen, kan lide.

Du kan booke en uforpligtende kaffesmagning ved at udfylde formularen på vores kontaktside.

 

logo
bean

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan kontakter jeg jer?

Du kan kontakte os her:

Telefon:+45 63 103 103
Email: kundeservice@lavazza.com

Vi har åbent mandag-torsdag kl. 08.00 - 16.00, og fredag fra 08.00 - 15.30.

Er det jer, der sælger den originale Merrild kaffe?

Ja, det er os der har den velkendte Merrild-kaffe i sortiment

Vi har både formalet kaffe, hele bønner og instant kaffe. Og vi kan også tilbyde økologisk og certificeret Merrild kaffe.

Sælger I kaffeautomater?

Ja, vi har et bredt udvalg af kaffeautomater

Vi har et sortiment, der dækker et bredt behov:

 - Espresso: manuel, fuldautomatisk, BLUE - lille men med stor smag

 - Filter: løsninger til filterbønner og filterbryg

 - Instant: hurtige kaffeløsninger uden at gå på krompomis med smagen

Se vores kaffeautomater

Hvor lang tid tager levering?

Hvis du bestiller inden kl. 12.00, modtager du dine varer inden for 2 hverdage.

Sælger I også te?

Ja, det gør vi

Vi har den helt fantastiske Whittington te i sortiment

Du finder også et bredt og velsmagende sortiment af Lipton teer hos os