Logo

Ristningsgrader

Kaffebønnerne ristes for at få deres karakteristiske farve, aroma og smag

Kaffens bønner ristes ved meget høj varme, der bringer bønnernes temperatur op på 213-227° C. Her mister bønnerne op imod 15-20% af deres vægt, samtidig med at de udvider sig med næsten 100 % – en slags popcorn-effekt!

Under ristningen dannes kaffens smagsstoffer. En kort ristetid giver en lysebrun bønne med afdæmpet smag. En lang ristetid giver en mørkebrun bønne med kraftig smag. Ristetiden har altså stor indflydelse på smagen

Resultatet af kafferistningen bestemmes af temperaturen, ristningens varighed og ligeledes ratioen af luft/kaffe i risteren. Ristegraden kan variere fra meget lys ristning til meget mørk ristning og fra langsom til hurtig ristning. Alle typer af ristegrader bestemmer på deres egen måde kaffens smag. 
 

Jo længere ristetid, jo mørkere bønne, jo mere kraftig smag

 


Vi arbejder primært med 3 risteniveauer:

  • Lysristet
  • Mellemristet
  • Mørkristet

 

Lysristet kaffe

Ved lysristede kaffer skal man ofte dosere mere for at få mere smag i kaffen. Men man opnår ikke samme smagsprofil som en mørkere ristet kaffe. Ved overdosering fremtvinges de syrlige smagsnuancer.

 

Mellemristet kaffe

Ved mellemristede kaffer vil de mere runde, cremede og fyldige smagsnuancer komme til udtryk. Ved ændring i doseringen kan enten de syrlige eller de bitre smagsnuancer øges.

 

Mørkristet kaffe

Ved mørkristede kaffer kan man ofte dosere mindre og stadig bevare en god kvalitetskaffe. Ved overdosering fremtvinges de bitre smagsnuancer.

 

 

 

logo
bean

Ofte stillede spørgsmål

Accepter cookies på dette website

Ved at besøge www.merrild.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om cookies her>
Du kan altid slette gemte cookies i dine browser indstillinger.

Accepter alle cookies